Macierz-parametry

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
KubaG1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 1 gru 2007, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Macierz-parametry

Post autor: KubaG1987 »

Mam malutkie pytanko.Jak rozwiazac zadanko takiego TYPU(nie mam konkretnego zadania)
Jest jakaś macierz z parametrem P i obliczyc dla jekiego parametru p macierz ta ma jedno rozwiazanie.Moze mi ktos podac takiego typu zadanko razem z rozwiazaniem?Z gory idzekuje.
yonagold
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 17 cze 2007, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WROCEK
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 7 razy

Macierz-parametry

Post autor: yonagold »

dla jakiego parametru p macierz ta ma jedno rozwiazanie
Macierz nie ma rozwiązań !!!

Może chodzi Ci o układ równań.
NP:

\(\displaystyle{ \[
ft\{ \begin{array}{l}
2x + y = 4 \\
x + 3y = 13 \\
\end{array} \right.
\]}\)


Więc rozwiązaniem układu równań jest wektor niewiadomych !!!

\(\displaystyle{ \[
ft[ {\begin{array}{*{20}c}
2 & 1 \\
1 & 3 \\
\end{array}} \right] ft[ {\begin{array}{*{20}c}
x \\
y \\
\end{array}} \right] = ft[ {\begin{array}{*{20}c}
4 \\
{13} \\
\end{array}} \right]
\]}\)


Jeśli chcesz sprawdzić dla jakiego p układ ma rozwiązania to patrzysz kiedy wyznacznik jest różny od zera !
robaks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 sty 2008, o 01:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Macierz-parametry

Post autor: robaks »

Witam,

Mam podobne pytanie. Co mam zrobić, gdy mam macierz 3x5 z parametrem? Musi mieć ona rząd równy 3. Czy wystarczy wtedy sprawdzić wyznacznik jednego minora kwadratowego zawierający ten parametr, czy wszystkie możliwe?
ODPOWIEDZ