Grupa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Triton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 15:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Grupa

Post autor: Triton »

Mam problem ze zrozumieniem przykładu poniżej:

Przykład z ksiązki:
zbiór N liczb naturalnych nie jest grupą względem dodawania liczb (to jeszcze rozumiem, poniewaz elementy nie posaidają swojej odwrotności). Dalej:
Żaden ze zbiorów N, Z, Q, R, C nie jest grupą względem mnożenia liczb z danego zbioru. Rozpatrywane zbiory są przykładami półgrup względem zwykłego dodawania i mnożenia liczb w odpowiednich zbiorach.
Drugą część kompletnie nie rozumiem, to przecież spełniają wszystkie aksjomaty grupy.
Czy ktoś może mi wyjaśnic??? Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Grupa

Post autor: mol_ksiazkowy »

hm no no dla \(\displaystyle{ G=(N, *)}\) element \(\displaystyle{ n^{-1}=\frac{1}{n} N}\), etc dla G=Q jest "klopot" z zerem, etc
ODPOWIEDZ