Znaleść rozwiązanie równania macierzowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
siekieracku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 9 lis 2007, o 09:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz

Znaleść rozwiązanie równania macierzowego

Post autor: siekieracku »

Znaleść rozwiązanie równania macierzowego \(\displaystyle{ A\cdot X=B}\) w postaci macierzy\(\displaystyle{ A^{-1}\cdot B=X}\)

jeśli \(\displaystyle{ A=\left|\begin{array}{ccc}0&1&0\\0&0&1\\1&0&0\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ B=\left|\begin{array}{ccc}1\\0\\0\end{array}\right|}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Znaleść rozwiązanie równania macierzowego

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{ccc}0&0&1\\1&0&0\\0&1&0\end{array}\right] ft[\begin{array}{c}1&0&0\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}0&1&0\end{array}\right].}\)
ODPOWIEDZ