Rozwiąż układ metodą macierzową
byłabym bardzo wdzięczna gybyście nie podawali od razu wyniku tylko po kolei jak to robicie.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5x-6y+4z=3 \\ 3x-3y+2z=2 \\ 4x-5y+2z=1 \end{cases}}\)
POMOCY!!!
Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
Szemek
Rozwązanie układu metodą macierzową
Rozwązanie układu metodą macierzową
Ostatnio zmieniony 20 sty 2008, o 17:12 przez julka090, łącznie zmieniany 1 raz.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Rozwązanie układu metodą macierzową
Zastanow sie jak bedzie wygladac macierz \(\displaystyle{ A}\) ,jezeli ma zachodzic ponizsza rownosc:
\(\displaystyle{ A\cdot ft[\begin{array}{c} x\\y\\z \end{array} \right]=\left[\begin{array}{c} 3\\2\\1\end{array}\right]}\)
Jezeli juz znajdziesz twoja macierz \(\displaystyle{ A}\) nalezy upewnic sie czy \(\displaystyle{ \det{A}\neq 0}\) jezeli tak to szukamy macierzy odwrotnej i nastepnie mnozymy obie strony rownania przez macierz odwrotna, pamietajac jednoczesnie ze mnozenie macierze nie jest z reguly przemienne.
\(\displaystyle{ A\cdot ft[\begin{array}{c} x\\y\\z \end{array} \right]=\left[\begin{array}{c} 3\\2\\1\end{array}\right]}\)
Jezeli juz znajdziesz twoja macierz \(\displaystyle{ A}\) nalezy upewnic sie czy \(\displaystyle{ \det{A}\neq 0}\) jezeli tak to szukamy macierzy odwrotnej i nastepnie mnozymy obie strony rownania przez macierz odwrotna, pamietajac jednoczesnie ze mnozenie macierze nie jest z reguly przemienne.