jadra i obrazy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zxc18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 12 gru 2007, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 1 raz

jadra i obrazy

Post autor: zxc18 »

Wyznaczyc jadra i obrazy przeksztalcen liniowych poslugujac sie interpretacja geometryczna.

No i mam taki przyklad:

\(\displaystyle{ L: R^{2} R^{2}}\) obrót o kąt \(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{3}}\)

Mozecie mi wyjasnic jak to formalnie zapisac ? bo np wiem, ze jadrem jest to co sie nie zmieni podczas przeksztalcenia w tym przypadku punkt (0,0) . Obrazem bedzie kazdy punkt .. ale jak to zapisac.



No i 2 przyklad:
Wyznaczyc jadra i obrazy oraz ich bazy podanych przeksztalcen liniowych:

\(\displaystyle{ L : R^{2} R^{4},}\) \(\displaystyle{ L(x,y) = (2x-y, 3y-6x)}\)
Tutaj wiem jak wyznaczyc jadro, ale zastanawia mnie czemu obraz w odpowiedziach jest podany jako \(\displaystyle{ ImL ={ ...} = lin {(-1,3)}}\)

Bardzo prosze o pomoc, dziekuje
Ostatnio zmieniony 20 sty 2008, o 11:59 przez zxc18, łącznie zmieniany 2 razy.
matfor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2008, o 00:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Waw

jadra i obrazy

Post autor: matfor »

zxc18 pisze:Wyznaczyc jadra i obrazy przeksztalcen liniowych poslugujac sie interpretacja geometryczna.

No i mam taki przyklad:

\(\displaystyle{ L: R^{2} R^{2}}\) obrót o kąt \(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{3}}\)

Mozecie mi wyjasnic jak to formalnie zapisac ? bo np wiem, ze jadrem jest to co sie nie zmieni podczas przeksztalcenia w tym przypadku punkt (0,0) . Obrazem bedzie kazdy punkt .. ale jak to zapisac.



No i 2 przyklad:
Wyznaczyc jadra i obrazy oraz ich bazy podanych przeksztalcen liniowych:

\(\displaystyle{ L : R^{2} R^{4},}\) \(\displaystyle{ L(x,y) = (2x-y, 3y-6x)}\)
Tutaj wiem jak wyznaczyc jadro, ale zastanawia mnie czemu obraz w odpowiedziach jest podany jako \(\displaystyle{ ImL ={ ...} = lin {(-1,3)}}\)

Bardzo prosze o pomoc, dziekuje



Dlatego, ze Im L= ... x(2,-6)+y(-1,3), ale sa one zalezna stad pozostaje jeden.
b.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

jadra i obrazy

Post autor: mol_ksiazkowy »

No i mam taki przyklad:

\(\displaystyle{ L: R^{2} R^{2}}\) obrót o kąt \(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{3}}\)

Mozecie mi wyjasnic jak to formalnie zapisac ? bo np wiem, ze jadrem jest to co sie nie zmieni podczas przeksztalcenia w tym przypadku punkt (0,0) . Obrazem bedzie kazdy punkt .. ale jak to zapisac.
\(\displaystyle{ L(x,y)=(xcos(\phi) -ysin(\phi), \ xsin(\phi)+ ycos(\phi))}\)
ODPOWIEDZ