zbiór liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 23:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Główczyce
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
zbiór liczb zespolonych
Wydaje mi się, że w ogólnym przypadku nie. Iloczyn dwoćh liczb zespolonych o module \(\displaystyle{ r}\), ma moduł \(\displaystyle{ r ^{2}.}\)a więc mnożenie nie jest działaniem wewnętrznym w zbiorze liczb zespolonyvh o ustalonym module.
Ponieważ \(\displaystyle{ r ^{2}=r}\) dla \(\displaystyle{ r=0 r=1,}\) to szczególnymi grupami są zbiór liczby zespolonej zero, czyli \(\displaystyle{ \{(0,0)\}}\) i \(\displaystyle{ Z=\{(a,b) R ^{2}:a ^{2}+b ^{2}=1\}.}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ r ^{2}=r}\) dla \(\displaystyle{ r=0 r=1,}\) to szczególnymi grupami są zbiór liczby zespolonej zero, czyli \(\displaystyle{ \{(0,0)\}}\) i \(\displaystyle{ Z=\{(a,b) R ^{2}:a ^{2}+b ^{2}=1\}.}\)