Jak rozwiązuje się układy równań liniowych metodą macierzową? Szukałam informacji na ten temat ale nie znalazłam niczego konkretnego.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y+z-t=2 \\ 3x-y-7z+2t=0 \\ 6x+2y-z-t=3 \\ 2x-2y+2z-2t=5 \end{cases}}\)
Jak znaleźc wyznacznik macierzy współczynników?
rozwiąż układ równań metoda macierzową
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiąż układ równań metoda macierzową
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc|c}
1&-1&1&-1&2 \\
3&-1&-7&2&0 \\
6&2&-1&-1&3 \\
2&-2&2&-2&5 \\
\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ w1=w1 2}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc|c}
2&-2&2&-2&4 \\
3&-1&-7&2&0 \\
6&2&-1&-1&3 \\
2&-2&2&-2&5 \\
\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ w1 w4}\)
wychodzi, że układ jest sprzeczny
mógłby ktoś to sprawdzić? pierwsze zadanie tego typu dopiero zrobiłem
1&-1&1&-1&2 \\
3&-1&-7&2&0 \\
6&2&-1&-1&3 \\
2&-2&2&-2&5 \\
\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ w1=w1 2}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc|c}
2&-2&2&-2&4 \\
3&-1&-7&2&0 \\
6&2&-1&-1&3 \\
2&-2&2&-2&5 \\
\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ w1 w4}\)
wychodzi, że układ jest sprzeczny
mógłby ktoś to sprawdzić? pierwsze zadanie tego typu dopiero zrobiłem
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy