Macierze - nierówność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
o2maka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 lis 2007, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 2 razy

Macierze - nierówność

Post autor: o2maka »

Mam problem z takim zadaniem . Wogóle nie wiem jak się do tego zabrać. Otóż mam dane:

A = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2\\2&5\end{array}\right]}\)
B = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1\\1&1\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ Zbiór=\{ \lambda\in R:\quad A + \lambda\ B >0\}}\) jest półprostą o lewym końcu równym ..... ? No właśnie to muszę obliczyć.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Macierze - nierówność

Post autor: »

Co to znaczy, że macierz jest większa od 0? Że wszystkie jej wyrazy są dodatnie? Jeśli tak, to odpowiedź brzmi: -1. Wystarczy rozpisać sobie co znaczy warunek z definicji podanego zbioru.

Pozdrawiam.
Qń.
o2maka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 13 lis 2007, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 2 razy

Macierze - nierówność

Post autor: o2maka »

Dzięki Qń, ale nie wiem czy to że funkcja składająca się z macierzy jest większa od zera miało oznaczać że wszystkie jej wyrazy są dodatnie. Takie zadanie pojawiło się na kolokwium i nikt nie wiedział jak to zrobić. Mi też wyszło '-1' ale to by było chyba za proste...
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Macierze - nierówność

Post autor: »

o2maka pisze: nie wiem czy to że funkcja składająca się z macierzy jest większa od zera miało oznaczać że wszystkie jej wyrazy są dodatnie.
Innej sensownej interpretacji raczej to nie może mieć. Ale jeśli nie zdefiniowano tego u Was na zajęciach, to należało się spytać na kolokwium co znaczy taka nierówność. Trzeba być asertywnym .

Pozdrawiam.
Qń.
ODPOWIEDZ