kąt między wektorami
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 29 paź 2006, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 30 razy
kąt między wektorami
niech u=[2,c], v=[3,5]. Wyznacz takie c, żeby kąt między wektorami u i v był równy 60 stopni.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 25 kwie 2006, o 11:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olkusz
- Podziękował: 2 razy
kąt między wektorami
Skorzystaj ze wzoru na iloczyn skalarny (jesli jest to przestrzen Euklidesowa)
\(\displaystyle{ \theta = \arccos\left(\frac{\mathbf a\cdot \mathbf b}{|\mathbf a||\mathbf b|}\right)}\)
\(\displaystyle{ \theta = \arccos\left(\frac{\mathbf a\cdot \mathbf b}{|\mathbf a||\mathbf b|}\right)}\)