Wyznaczanie macierzy używając macierzy brzegowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Gwynnbleid1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 16 sty 2008, o 08:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Wyznaczanie macierzy używając macierzy brzegowych

Post autor: Gwynnbleid1 »

Witam.
To moja pierwsza wizyta i jednocześnie pierwszy post na forum (mam nadzieje, że nie napisze niczego niezgodnego z regulaminem(PS. Czytałem go ale mogłem coś przeoczyć.

Treść zadania:
Wyznaczyć
\(\displaystyle{ Z = x A^{-1} y{}\)
jeśli:
\(\displaystyle{ x = ft[\begin{array}{cc}3&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ y = ft[\begin{array}{c}0\\2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A = ft[\begin{array}{cc}4&5\\6&4\end{array}\right]}\)

Należy to zrobić używając macierzy brzegowych.

Przeszukałem Internet i nie znalazłem niczego co pomogłoby mi chociaż zrozumieć jak należy się do tego zabrać. Spędziłem już dwa tygodnie nad tym zadaniem i zupełnie nie wiem co robić. Dodam jeszcze, że orientuje się w zagadnieniu macierze, ale odmiana brzegowa to dla mnie nowość.
ODPOWIEDZ