rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-3y=3 \\ 5x-2y=4 \\ 3x+y=1 \end{cases}}\)
prosze o jakąś rozwiazanie
uklad rownan
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
uklad rownan
Można, zauważyć, że 2 równanie jest sumą pierwszego i trzeciego. można je więc pomiąć i rozwiązać po prostu układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-3y=3\\3x+y=1\end{cases}}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-3y=3\\3x+y=1\end{cases}}\).
Ostatnio zmieniony 15 sty 2008, o 21:35 przez sztuczne zęby, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
uklad rownan
No chodzi o pierwsze i trzecie równanie. Jakieś kłopoty ostatnio pojawiają się na forum z formułami tex-a i dlatego nic nie widać.
RyHoO16 coś pomyliłeś.
Prawidłowa odpowiedź.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\frac{6}{11} \\ y=-\frac{7}{11} \end{cases}}\).
RyHoO16 coś pomyliłeś.
Prawidłowa odpowiedź.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\frac{6}{11} \\ y=-\frac{7}{11} \end{cases}}\).