układ
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
układ
bierzesz dwa równania.. rozwiązujesz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi.. podkładasz pod trzecie.. jeśli się zgadza to jest ok.. jeśli się nie zgadza to układ jest sprzeczny..
np.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y=3 \\ 3x+y=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=-2 \\ y=7\end{cases}}\)
podkładasz pod trzecie:
\(\displaystyle{ 5\cdot (-2) + 2\cdot 7=4 2}\)
układ jest sprzeczny
np.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y=3 \\ 3x+y=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=-2 \\ y=7\end{cases}}\)
podkładasz pod trzecie:
\(\displaystyle{ 5\cdot (-2) + 2\cdot 7=4 2}\)
układ jest sprzeczny
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
układ
a jak to zrobic na macierzach??
[ Dodano: 15 Stycznia 2008, 21:26 ]
rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-3y=3 \\ 5x-2y=4 \\ 3x+y=1 \end{cases}}\)
prosze o jakąś rozwiazanie
[ Dodano: 15 Stycznia 2008, 21:26 ]
rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-3y=3 \\ 5x-2y=4 \\ 3x+y=1 \end{cases}}\)
prosze o jakąś rozwiazanie
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
układ
jeżeli uważasz że obliczanie wyznacznika macierzy 3X3, co prowadzi do rozwiązywania trzech przykładów oraz analiza rozwiązań jest lepsza niż zaproponowane przez nas parę linijek rozwiązania, to powodzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
układ
pierwsza macierz:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc}2&-3 \\ 5&-2 \\ 3&1\end{array} \right]}\)
druga macierz:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}2&-3&3 \\ 5&-2&4 \\ 3&1&1\end{array} \right]}\)
liczysz rzędy i zauważasz, że są różne, zatem układ jest sprzeczny
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc}2&-3 \\ 5&-2 \\ 3&1\end{array} \right]}\)
druga macierz:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}2&-3&3 \\ 5&-2&4 \\ 3&1&1\end{array} \right]}\)
liczysz rzędy i zauważasz, że są różne, zatem układ jest sprzeczny