witam.. pomoze ktos? mam policzyc A x X = B majac macierz A i B
obie macierze sa 3x3
macierz A
1 0 1
2 5 1
0 1 3
macierz B
1 0 1
2 0 1
3 3 3
z gory dziekuje..
A x X = B
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
A x X = B
\(\displaystyle{ A X = B \\
X = A^{-1} B}\)
Mam nadzieję, że umiesz liczyć macierz odwrotną do danej (jak nie to na pewno jest w podręczniku). Poniżej masz już wynik (żeby sprawdzić własne obliczenia):
\(\displaystyle{ A^{-1} = \frac{1}{16} ft\{ \begin{array}{c c c}
14 & 1 & -5 \\
-6 & 3 & 1 \\
2 & -1 & 5 \\
\end{array} \right\} \\
X = \frac{1}{16} ft\{ \begin{array}{c c c}
1 & -15 & 0 \\
3 & 3 & 0 \\
15 & 15 & 16 \\
\end{array} \right\} \\}\)
X = A^{-1} B}\)
Mam nadzieję, że umiesz liczyć macierz odwrotną do danej (jak nie to na pewno jest w podręczniku). Poniżej masz już wynik (żeby sprawdzić własne obliczenia):
\(\displaystyle{ A^{-1} = \frac{1}{16} ft\{ \begin{array}{c c c}
14 & 1 & -5 \\
-6 & 3 & 1 \\
2 & -1 & 5 \\
\end{array} \right\} \\
X = \frac{1}{16} ft\{ \begin{array}{c c c}
1 & -15 & 0 \\
3 & 3 & 0 \\
15 & 15 & 16 \\
\end{array} \right\} \\}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
A x X = B
No to weź podręcznik i poszukaj jak się liczy macierz odwrotną do danej. I nie zniechęcaj się za szybko - to wcale nie jest trudne i nie wykracza poza podstawową algebrę.