układ dwóch równań z czterema niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
układ dwóch równań z czterema niewiadomymi
mam taki układ równań:
x + y + z + w = 1
x + y - z + 4w = 2
ma ktoś pomysł?
x + y + z + w = 1
x + y - z + 4w = 2
ma ktoś pomysł?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
układ dwóch równań z czterema niewiadomymi
no wszystko... chcę to rozwiązać matodą wyznacznikową, z paramatrem, ale jest o jedną niewiadomą za dużo. Proszę o rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
układ dwóch równań z czterema niewiadomymi
przecież to jest wyjściowy układ:
x + y + z + w = 1
x + y - z + 4w = 2
proszę o jakiś przykład rozwiązania. nie mam pojęcia jak to rozwiązać. proszę obrać sobie jakiś parametr, jeśli to coś da, ja nie mam pomysłu, a siedzę nad tym już długo.
x + y + z + w = 1
x + y - z + 4w = 2
proszę o jakiś przykład rozwiązania. nie mam pojęcia jak to rozwiązać. proszę obrać sobie jakiś parametr, jeśli to coś da, ja nie mam pomysłu, a siedzę nad tym już długo.
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
układ dwóch równań z czterema niewiadomymi
powiedziales, ze w przykladzie wystepuje parametr - to moze go wskazesz?
bo skad mam wiedziec, o ktorej niewiadomej uzaleznic rozwiazanie?!
bo skad mam wiedziec, o ktorej niewiadomej uzaleznic rozwiazanie?!
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
układ dwóch równań z czterema niewiadomymi
niech parametr będzie w X, ok? będę wdzieczny, jeśli ktoś napisze mi rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nibylandia
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
układ dwóch równań z czterema niewiadomymi
a próbowałeś może wyzerować macierzcampanelli pisze:mam taki układ równań:
x + y + z + w = 1
x + y - z + 4w = 2
ma ktoś pomysł?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1|&1\\1&1&-1&4|&2\end{array}\right]}\) ?
Później można to ładnie wyliczyć... chyba.. w każdym razie ja bym tak próbował
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
układ dwóch równań z czterema niewiadomymi
nie mam pojecia jak się zeruje macierz, bo nie jestem na politechnicę i nie mam aż takiego skilla. jak będę miał gotowca to to przeanalizuję i rozwiążę kilka przykładów, ale nie mam żadnej koncepcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nibylandia
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
układ dwóch równań z czterema niewiadomymi
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1|&1\\1&1&-1&4|&2\end{array}\right]}\) w2=w2+w1(-1)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1|&1\\0&0&-2&3|&1\end{array}\right]}\) zamieniamy miejcami kolumnę 4 z 2
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1|&1\\0&3&-2&0|&1\end{array}\right]}\) /w2:3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1|&1\\0&1&-\frac{2}{3}&0|&\frac{1}{3}\end{array}\right]}\)w1=w1+w2(-1)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&0&\frac{5}{3}&1|&\frac{2}{3}\\0&1&-\frac{2}{3}&0|&\frac{1}{3}\end{array}\right]}\)
więc wychodziłoby, że
\(\displaystyle{ x+\frac{5}{3}z+y=\frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ w-\frac{2}{3}z = \frac{1}{3}}\)
więc:
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}-\frac{5}{3}z-y\\
w=\frac{1}{3}+\frac{2}{3}z\\}\)
z = param
y = param
(lepiej niech to ktoś kompetentny sprawdzi nie jestem orłem z matmy)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1|&1\\0&0&-2&3|&1\end{array}\right]}\) zamieniamy miejcami kolumnę 4 z 2
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1|&1\\0&3&-2&0|&1\end{array}\right]}\) /w2:3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1|&1\\0&1&-\frac{2}{3}&0|&\frac{1}{3}\end{array}\right]}\)w1=w1+w2(-1)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&0&\frac{5}{3}&1|&\frac{2}{3}\\0&1&-\frac{2}{3}&0|&\frac{1}{3}\end{array}\right]}\)
więc wychodziłoby, że
\(\displaystyle{ x+\frac{5}{3}z+y=\frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ w-\frac{2}{3}z = \frac{1}{3}}\)
więc:
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}-\frac{5}{3}z-y\\
w=\frac{1}{3}+\frac{2}{3}z\\}\)
z = param
y = param
(lepiej niech to ktoś kompetentny sprawdzi nie jestem orłem z matmy)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz