macierz-przedyskutowanie rozwiązań ze względu na a

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
buszito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 1 gru 2007, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sa
Podziękował: 6 razy

macierz-przedyskutowanie rozwiązań ze względu na a

Post autor: buszito »

Witam,
muszę przedyskutować rozwiązania układów równań ze względu na param. a

Jedyne co mi przychodzi do głowy to zrobienie tego za pomocą wyznaczników, ale jest to strasznie długie i też nie jestem pewny co do warunków. Czy można to zrobić typowo na macierzach?


1.
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+y+z=1 \\ x+ay+z=a \\ x+y+az=a^2 \end{cases}}\)

2.
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+y=1 \\ x+ay=1 \\ x+y=a \end{cases}}\)

z góry dzięki

[ Dodano: 5 Stycznia 2008, 20:54 ]
mała zmiana
już wiem jak to zrobić

ale pytanko

jak rozwiązać 2 układ za pomocą wyznaczników czyli wzorów Cramera?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

macierz-przedyskutowanie rozwiązań ze względu na a

Post autor: JankoS »

buszito pisze: jak rozwiązać 2 układ za pomocą wyznaczników czyli wzorów Cramera?
To nie jest układ równań Cramera; liczba równań jest większa od liczby niewiadomych.
ODPOWIEDZ