płaszczyzny, wektor jednostkowy
-
- Użytkownik
- Posty: 474
- Rejestracja: 22 paź 2007, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 416 razy
- Pomógł: 2 razy
płaszczyzny, wektor jednostkowy
B6. Ustalić parametry m, k, dla których płaszczyzny są równoległe
\(\displaystyle{ \pi_1 : 4x-3y+6kz-8=0}\)
\(\displaystyle{ \pi_2 : 2mx+y-4z+4=0}\)
7. Znaleźć wektor jednostkowy x, który jest równoległy do Z i osi X oraz \(\displaystyle{ x \circ [2,-3,8] = 2}\)
8. Znaleźć równanie płaszczyzny, złożonej z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5x-3y+2z-5=0\\2x-y-2z+1=0\end{cases}}\)
9. Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej punkt A(1,3,-2) i osi Y.
10. Znaleźć równoległobok z wektorów A=[-3,4,1], B=[0,-2,1]
zwłaszcza mi zależy na pomocy z zadaniem 8 i 9, ale pozostałe też chciałbym umieć rozwiązać.
pozdro i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
\(\displaystyle{ \pi_1 : 4x-3y+6kz-8=0}\)
\(\displaystyle{ \pi_2 : 2mx+y-4z+4=0}\)
7. Znaleźć wektor jednostkowy x, który jest równoległy do Z i osi X oraz \(\displaystyle{ x \circ [2,-3,8] = 2}\)
8. Znaleźć równanie płaszczyzny, złożonej z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5x-3y+2z-5=0\\2x-y-2z+1=0\end{cases}}\)
9. Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej punkt A(1,3,-2) i osi Y.
10. Znaleźć równoległobok z wektorów A=[-3,4,1], B=[0,-2,1]
zwłaszcza mi zależy na pomocy z zadaniem 8 i 9, ale pozostałe też chciałbym umieć rozwiązać.
pozdro i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
płaszczyzny, wektor jednostkowy
6. Płaszczyzny są równoległe gdy ich wektory normalne są równoległe. Czyli...
\(\displaystyle{ [4,-3,6k]=t [2m,1,-4]}\)
7. Szukasz wersora równoległego równocześnie do osi X oraz Z? Spróbuj sobie taki wyobrazic...
8. Napisany układ równan przedstawia prostą. Interpretując temat dosłownie to rozwiązaniem będą wszystkie płaszczyzny zawierające prostą (część wspólną płaszczyzn z układu).
9. Nielogiczny temat. Tam ma byc że prosta jest równoległa do osi Y?
\(\displaystyle{ [4,-3,6k]=t [2m,1,-4]}\)
7. Szukasz wersora równoległego równocześnie do osi X oraz Z? Spróbuj sobie taki wyobrazic...
8. Napisany układ równan przedstawia prostą. Interpretując temat dosłownie to rozwiązaniem będą wszystkie płaszczyzny zawierające prostą (część wspólną płaszczyzn z układu).
9. Nielogiczny temat. Tam ma byc że prosta jest równoległa do osi Y?
-
- Użytkownik
- Posty: 474
- Rejestracja: 22 paź 2007, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 416 razy
- Pomógł: 2 razy
płaszczyzny, wektor jednostkowy
Takie były polecenia w werji oryginalnej
8. Find equation of plane consisting of
9. Find equation of plane consisting point A and Y axis
Pozdro i dzięki za pomoc!
8. Find equation of plane consisting of
9. Find equation of plane consisting point A and Y axis
Pozdro i dzięki za pomoc!
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
płaszczyzny, wektor jednostkowy
To źle przetłumaczyłeś - to znaczy "zawierającej punkt A i oś OY".kawafis44 pisze:9. Find equation of plane consisting point A and Y axis
Przy okazji w kwestiach językowych: po polsku mówi się rzut prostokątny, a nie projekcja, którego to pojęcia konsekwentnie używasz w innych wątkach .
Pozdrawiam.
Qń.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
płaszczyzny, wektor jednostkowy
U mnie na uczelni też się spotkalem z takim określeniem, np na analizie funkcjonalnej.Qń pisze:Przy okazji w kwestiach językowych: po polsku mówi się rzut prostokątny, a nie projekcja
... a-Schmidta
Czyli tutaj autor stosuje nieprawidłową terminologię?
Zadanie 9 w takim razie tak wygląda.
Płaszczyzna ma zawierać prostą czyli muszą do niej należeć dwa punkty z prostej (wtedy cała już bedzie).
wybierzmy punkty:
A(1,3,-2)
B(0,0,0)
C(0,1,0)
Teraz szukamy płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi: A, B, C \pi}\)
Czyli...
\(\displaystyle{ \vec{AB} || \pi \vec{AC} || \pi A \pi}\)
Pozostaje tylko wstawić do równania paramterycznego płaszczyzny.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2008, o 10:49 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
płaszczyzny, wektor jednostkowy
Tam autor chyba nie użył ani razu słowa "projekcja" .Drizzt pisze:
Czyli tutaj autor stosuje nieprawidłową termonologię?
Ale ok, nie czuję się kompetentny oceniać na ile zakorzeniło się języku polskim to zapożyczenie z angielskiego. Na mojej uczelni co prawda nikt takiego pojęcia nie używał, podobnie nie spotkałem go w żadnej książce - nie musi to jednak o niczym świadczyć. Niemniej chociaż słowniki języka polskiego notują już nawet słowo "limes", to myślę, że matematyczny purysta językowy oblicza granice, a nie limesy oraz rzuty prostopadłe, a nie projekcje .
Pozdrawiam.
Qń.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
płaszczyzny, wektor jednostkowy
Faktycznie limes jest w słowniku, nie pomyślałbym; ) W mowie potocznej zdarza mi się używać obu terminów wymiennie... [co ciekawe do tej pory nieświadomie].
Purystą językowym co prawda jestem jednak słownictwo techniczne [moim zdaniem] dobrze gdyby było jednolite. Tak jak np symbole matematyczne są uniwersalne i dwie osoby nie znające języka drugiej osoby na gruncie matematycznym mogą się świetnie porozumieć.
No ale kończę off-topa, bo powoli z matematyki wkraczamy w filozofię matematyki; )
Purystą językowym co prawda jestem jednak słownictwo techniczne [moim zdaniem] dobrze gdyby było jednolite. Tak jak np symbole matematyczne są uniwersalne i dwie osoby nie znające języka drugiej osoby na gruncie matematycznym mogą się świetnie porozumieć.
No ale kończę off-topa, bo powoli z matematyki wkraczamy w filozofię matematyki; )
-
- Użytkownik
- Posty: 474
- Rejestracja: 22 paź 2007, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 416 razy
- Pomógł: 2 razy
płaszczyzny, wektor jednostkowy
czyli w zad 9 liczymy wektory AB i AC, potem iloczyn wektorowy AB x AC = [A,B,C], bierzemy dowolny punkt np. A=[a,b,c] i wstawiamy A(x-a)+B(x-b)+C(x-c)=0, czy dobrze?
jak rozwiązać 10?
Znaleźć równoległobok z wektorów A=[-3,4,1], B=[0,-2,1] ?
i co z zadaniami 7 i 8?
7) find unit vector x which is parallel to Z and X axis and \(\displaystyle{ x \circ [2,-3,8]=2}\), czyli znajdź wektor jednostkowy x, który jest równoległy do Z i osi X, gdzie \(\displaystyle{ x \circ [2,-3,8]=2}\)
8) find equation of plane consisting of 5x-3y+2z-5=0, 2x-y-2z+1=0, czyli znajdź równanie płaszczyzny składającej się z (dziwne to jest, wydaje się, jakby tu o linię chodziło)
pozdro!
jak rozwiązać 10?
Znaleźć równoległobok z wektorów A=[-3,4,1], B=[0,-2,1] ?
i co z zadaniami 7 i 8?
7) find unit vector x which is parallel to Z and X axis and \(\displaystyle{ x \circ [2,-3,8]=2}\), czyli znajdź wektor jednostkowy x, który jest równoległy do Z i osi X, gdzie \(\displaystyle{ x \circ [2,-3,8]=2}\)
8) find equation of plane consisting of 5x-3y+2z-5=0, 2x-y-2z+1=0, czyli znajdź równanie płaszczyzny składającej się z (dziwne to jest, wydaje się, jakby tu o linię chodziło)
pozdro!