Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującej macierzy. Nie umiem dojść, jakiego elementarnego przekształcenia użyć, żeby pozbyć się tej -1 i zrobić macierz diagonalną...
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}2&-1&0&0&0\\0&2&-1&0&0\\0&0&2&-1&0\\0&0&0&2&-1\\-1&0&0&0&2\end{array}\right]}\)
Wyznacznik macierzy!
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Wyznacznik macierzy!
Dodaj do wiersza drugiego dwa razy wiersz pierwszy i wyjdzie wyznacznik postaci:
\(\displaystyle{ \left| \begin{array}{ccccc}
2&-1&0&0&0\\
4&0&-1&0&0\\
0&0&2&-1&0\\
0&0&0&2&-1\\
-1&0&0&0&2\end{array}\right|}\)
Teraz korzystasz z rozwiniecia La Place'a wzgledem drugiej kolumny:
\(\displaystyle{ detA=-1(-1)^{2+1}\cdot
\left|\begin{array}{cccc}
4&-1&0&0\\
0&2&-1&0\\
0&0&2&-1\\
-1&0&0&2\end{array}\right|=
\left|\begin{array}{cccc}
4&-1&0&0\\
0&2&-1&0\\
0&0&2&-1\\
-1&0&0&2\end{array}\right|}\)
Teraz znow dodajesz do drugiego wiersza dwa razy pierwszy:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}
4&-1&0&0\\
8&0&-1&0\\
0&0&2&-1\\
-1&0&0&2\end{array}\right|}\)
I znow rozwijasz wzgleem drugiej kolumny:
\(\displaystyle{ detA=
\left|\begin{array}{ccc}
8&-1&0\\
0&2&-1\\
-1&0&2\end{array}\right|}\)
Teraz mozesz bezposrednio policzyc z Sarussa albo powtorzyc jeszcze ta sama metode. POZDRO
\(\displaystyle{ \left| \begin{array}{ccccc}
2&-1&0&0&0\\
4&0&-1&0&0\\
0&0&2&-1&0\\
0&0&0&2&-1\\
-1&0&0&0&2\end{array}\right|}\)
Teraz korzystasz z rozwiniecia La Place'a wzgledem drugiej kolumny:
\(\displaystyle{ detA=-1(-1)^{2+1}\cdot
\left|\begin{array}{cccc}
4&-1&0&0\\
0&2&-1&0\\
0&0&2&-1\\
-1&0&0&2\end{array}\right|=
\left|\begin{array}{cccc}
4&-1&0&0\\
0&2&-1&0\\
0&0&2&-1\\
-1&0&0&2\end{array}\right|}\)
Teraz znow dodajesz do drugiego wiersza dwa razy pierwszy:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}
4&-1&0&0\\
8&0&-1&0\\
0&0&2&-1\\
-1&0&0&2\end{array}\right|}\)
I znow rozwijasz wzgleem drugiej kolumny:
\(\displaystyle{ detA=
\left|\begin{array}{ccc}
8&-1&0\\
0&2&-1\\
-1&0&2\end{array}\right|}\)
Teraz mozesz bezposrednio policzyc z Sarussa albo powtorzyc jeszcze ta sama metode. POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznacznik macierzy!
Prościej od razu rozwinąć według pierwszej kolumny - wtedy już w pierwszym kroku wyjdzie wynik \(\displaystyle{ 32-1=31}\), a w ogólnym wypadku \(\displaystyle{ 2^n+(-1)^n}\).
Poprawka: w ogólnym wypadku \(\displaystyle{ 2^n -1}\).
Pozdrawiam.
Qń.
Poprawka: w ogólnym wypadku \(\displaystyle{ 2^n -1}\).
Pozdrawiam.
Qń.
Ostatnio zmieniony 2 sty 2008, o 15:09 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Wyznacznik macierzy!
No rzeczywiscie Szkoda, ze ja takich rzeczy odrazu ne zauwazam POZDROQń pisze:Prościej od razu rozwinąć według pierwszej kolumny - wtedy już w pierwszym kroku wyjdzie wynik \(\displaystyle{ 32-1=31}\), a w ogólnym wypadku \(\displaystyle{ 2^n+(-1)^n}\).
Pozdrawiam.
Qń.