wyznacz rozwiązania bazowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Matka Chrzestna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
Podziękował: 143 razy

wyznacz rozwiązania bazowe

Post autor: Matka Chrzestna »

czy któs mógłby mi pomóc z zadankiem?

Wyznacz rozwiazania bazowe układu równań
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x_1 + x_2 - x_3 + x_4 = 1}\\ x_1 - x_2 + x_3 + x_4=1 \\ x_1 + x_2 + x_3 + x_4 =2 \end{array}}\)

dzięi za pomoc

[ Dodano: 1 Stycznia 2008, 20:08 ]
wychodzi mi

x1 + x4 =1
x2 =1/2
x3 =1/2

ale czy to są rozwiazania bazowe układu równań??
czy musze coś jeszcze zrobić??
proszę o pomoc

[ Dodano: 18 Stycznia 2008, 15:29 ]
to jak? nikt nie wie?
kuba1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 gru 2009, o 00:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLkp

wyznacz rozwiązania bazowe

Post autor: kuba1337 »

Postanowilem podczepic sie pod ten temat, poniewaz mam pytanie dot. tego samego zadania, mam nadzieje, ze ktos odpowie. Mianowicie, kiedy niebazowymi sa \(\displaystyle{ x_{1} i x_{4}}\) latwo jest znalezc rozwiazania bazowe. Wychodzą (0, \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), 1) i (1, \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\),0).
Jak w takim razie znalezc rozw bazowe gdzie niebazowymi są \(\displaystyle{ x_{2}}\) i \(\displaystyle{ x_{3}}\)?
ODPOWIEDZ