Punkt wspolny
Punkt wspolny
Jak znalesc pkt wspolny prostej \(\displaystyle{ AB: \frac{X _{1}}{1}= \frac{X _{2}-1}{1}= \frac{X _{3}-2}{3}= \frac{X_{4}-2}{-2}}\) z \(\displaystyle{ -x+2y-2z+3t=0}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 14 razy
Punkt wspolny
nie wiem czy dobrze mysle ale czy nie mozna pezkształcic proatej AB do równania parametrycznego podstawic do płaczczyzny wyznaczyc parametr i wyliczc punkt
Punkt wspolny
No dobrze ale jak to zrobić ??
Przekształcę równanie prostej AB w postaci parametrycznej a jak zrobić dalej ??
Przekształcę równanie prostej AB w postaci parametrycznej a jak zrobić dalej ??
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 14 razy
Punkt wspolny
\(\displaystyle{ AB: \begin{cases} X _{1}=k \\ X _{2}=1+k \\ X _{3}=2+3k \\ X _{2}=2-2k \end{cases}\\k R}\)
podstawisz
\(\displaystyle{ -k=2(1+k)-2(2+3k)+3(2-2k)=0 \\ k= \frac{4}{11}}\)
podstawisz do równania prostej w postaci parametrycznej i wyliczasz punkty
podstawisz
\(\displaystyle{ -k=2(1+k)-2(2+3k)+3(2-2k)=0 \\ k= \frac{4}{11}}\)
podstawisz do równania prostej w postaci parametrycznej i wyliczasz punkty