Proszę o pomoc w zadaniu:
Zamienić parametryczny opis płaszczyzny afinicznej na układ równań liniowych:
\(\displaystyle{ x_1=4+t_1 \\
x_2=4+2t_1 \\
x_3=5+3t_1 \\
x_4=4+4t_1}\)
Przestrzenie afiniczne
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 26 lip 2004, o 02:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Przestrzenie afiniczne
Ostatnio zmieniony 22 maja 2016, o 20:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Przestrzenie afiniczne
Mamy
- \(\displaystyle{ x_1 -4 = \tfrac{1}{2}x_2 - 2 = \tfrac{1}{3}x_3 - \tfrac{5}{3} = \tfrac{1}{4}x_4 -1}\).
- \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x_1 - \tfrac{1}{2}x_2 = 2\\
\tfrac{1}{2}x_2 - \tfrac{1}{3}x_3 = \tfrac{1}{3}\\
\tfrac{1}{3}x_3 - \tfrac{1}{4}x_4 = \tfrac{2}{3}.\end{array}\right.}\)