Witam mam takie zadanko gdzie musze wyliczyć A^{-1} i potem A^{2}
równanie chrakterystyczne mojej macierzy wygląda w sposób następujący:
\(\displaystyle{ -A^{3}+8A^{2}-19A+12I}\)
i z policzeniem A^{-1} nie ma problemu lecz A^{2} licze w sposób żmudny, standardowy mnążąc maciesz A*A czy też korzystam może z twierdzenia CAYLEYA - HAMILTONA i da sie to w sposób prosty wyliczyć?
z góry dzięki
Macierz podniesiona do kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Macierz podniesiona do kwadratu
Jeśli znasz macierz \(\displaystyle{ A^{-1}}\), to z równania:
\(\displaystyle{ A^{2} =8A-19I+12A^{-1}}\).
Pozdrawiam.
Qń.
możesz obliczyć, że:\(\displaystyle{ -A^{3}+8A^{2}-19A+12I = 0}\)
\(\displaystyle{ A^{2} =8A-19I+12A^{-1}}\).
Pozdrawiam.
Qń.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 23 razy
Macierz podniesiona do kwadratu
No rzeczywiscie, ale tak sobie zdałem sprawe że aby policzyć A^{-1} tez potrzebuję A^{2}
czyli jednak nie mam A^{-1} i teraz da sieto policzyć ?? ??
czyli jednak nie mam A^{-1} i teraz da sieto policzyć ?? ??
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Macierz podniesiona do kwadratu
Nie, którąś z macierzy \(\displaystyle{ A^{-1}}\) i \(\displaystyle{ A^2}\) musisz wyznaczyć innym sposobem.
Pozdrawiam.
Qń.
Pozdrawiam.
Qń.