Rzut prostej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Rzut prostej

Post autor: luqasz »

Znalezć rzut prostej l na płaszczyznę Q
l:\(\displaystyle{ \frac{x+2}{-2} = \frac{y+1}{2}=z}\)
Q:\(\displaystyle{ x-2y+z-5=0}\)

nie wiem jak sie za to zabrac proszę o jakies wskazówki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rzut prostej

Post autor: »

Trzeba znaleźć płaszczyznę P zawierającą l i prostopadłą do Q - rzut l na Q to część wspólna P i Q.
Jeśli potrzeba wskazówek do sposobu szukania P, to będą w następnym odcinku .

Pozdrawiam.
Qń.
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Rzut prostej

Post autor: luqasz »

dzięki za podpowiedz dalej dałem sobie rada i wszystko wyszło
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ