Proste podprzestrzenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zxc18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 12 gru 2007, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 1 raz

Proste podprzestrzenie liniowe

Post autor: zxc18 »

Witam, mam problem z zadaniami bo w zasadzie nie rozumie o co w nich chodzi i jak to sobie wyobrazic Prosze o pomoc z tymi zadaniami bo wtedy bede mogl sobie poradzic z innymi .


zad1. Sprawdzic ze podane zbiory W sa podprzestrzeniami liniowymi odpowiednich przestrzeni liniowych V:

\(\displaystyle{ {(2x-y, y+z) R^{2} : x,y,z R }, V=R ^{2}}\)

zad2. Okreslic ktore z podanych zbiorow sa podprzestrzeniami liniowymi wskazanych przestrzeni liniowych V:

\(\displaystyle{ V=R ^{4} , U={ (x,y,z,t) : 3|x| = 2|y|}}\)

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Pomozecie ?
robcio_5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 6 paź 2010, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Proste podprzestrzenie liniowe

Post autor: robcio_5 »

ja też w sumie nie wiem jak to zrobić więc fajnie by było jakby ktoś pomógł.przynajmniej zadanie pierwsze
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Proste podprzestrzenie liniowe

Post autor: laser15 »

ponawiam prośbę
ODPOWIEDZ