układ równań liniowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
piotrs67
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy

układ równań liniowych

Post autor: piotrs67 »

Dla jakich wartości parametrów a,b,c,d, podany układ równań liniowych jest sprzeczny
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y=a\\z+t=b\\x+z=c \\y+t=d\end{array}}\)
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

układ równań liniowych

Post autor: Calasilyar »

ponieważ \(\displaystyle{ W=0}\), zatem jeżeli \(\displaystyle{ W_{x}\neq 0\; \;W_{y}\neq 0\; \; W_{z}\neq 0\; \; W_{t}\neq 0}\) , to układ będzie sprzeczny.
wotex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 gru 2007, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

układ równań liniowych

Post autor: wotex »

czesc

wiem że by rozwiązac układ liniowy należy doprowadzic macierz do macierzy trójkątnej
By doprowadzic dotej macierzy należy pewne elementy macierzy pomnożyc i dodac do ostatniego wiersza.
pokażcie mi na przykładzie które dokładnie elementy trzeba wymnożyc i dodac do którego wiersza
z góry dziękuję
ODPOWIEDZ