układ równań liniowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
piotrs67
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy

układ równań liniowych

Post autor: piotrs67 »

Dla jakich wartości parametru m, podany układ jednorodny ma niezerowe rozwiązanie

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} mx+y+2z=0\\2x-y+mz=0\\mx+y+4z=0 \end{array}}\)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2007, o 22:54 przez piotrs67, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

układ równań liniowych

Post autor: kuch2r »

Zauwazmy, ze powyzszu uklad rownan liniowych mozemy zapisac za pomoca rownania macierzowego w postaci:
\(\displaystyle{ A\cdot \lambda = 0}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}m&1&2\\2&-1&-2\\m&1&4\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \lambda^T=[x,y,z]}\)
Rozwiazanie niezerowe powyzszego uklad istnieje wowczas,gdy:
\(\displaystyle{ \det{A}=0}\)
Ponadto:
\(\displaystyle{ \deta{A}=-4-2m}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ m=-2}\)
ODPOWIEDZ