układ równań z parametrem.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
phase
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 paź 2007, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

układ równań z parametrem.

Post autor: phase »

Mamy taki oto układzik:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+3y+2z=5 \\ y+3z=2t \\ x+4y+5z=-7 \end{cases}}\)

Robię to w taki o to sposób:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+3y+2z=5 \\ -2t+y+3z=0 \\ x+4y+5z=-7 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ Wyznacznik\ glowny\ poczatkowego\ ukladu=\left|\begin{array}{ccc}1&3&2\\0&1&3\\1&4&5\end{array}\right|=0}\)
Nie jest to zatem układ Cramerowski.
Ponieważ:

\(\displaystyle{ W=0 r(A) 3}\)
zatem;
\(\displaystyle{ W_{minora} 0 r(A)=2}\)

Macierz rozszerzona \(\displaystyle{ r(A B)}\)

\(\displaystyle{ r(A B)=\left|\begin{array}{ccc}1&3&2\\0&1&3\\1&4&5\end{array}\right|\left|\begin{array}{ccc}5\\2t\\-7\end{array}\right|=...obliczenia...=t=-4,5}\)

Wstawiamy:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+3y+2z=5 \\ y+3z=-4,5 \\ x+4y+5z=7 \end{cases} \\ \\ W(A B) 0 r(A B)=3}\)

Zatem;

\(\displaystyle{ r(A) r(A B) uklad\ sprzeczny!}\)

Nie wiem czy to jest dobrze, bardzo prosze o pomoc Dziekuje.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2007, o 20:38 przez phase, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 20 sie 2007, o 21:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

układ równań z parametrem.

Post autor: alia »

Mam wrażenie, że Twoje podejście jest błędne. W moim odczuciu, to jest układ równań z 4 niewiadomymi x,y,z,t. Przenosimy 2t na lewą stronę w drugim równaniu.
Chyba, że treścią zadania jest nie tyle rozwiązanie, co sprawdzenie dla jakiej wartości t istnieje rozwiązanie ?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

układ równań z parametrem.

Post autor: JankoS »

Wystarczy nnjzwyklejsza metoda podstawiania. Ja z drugiego wyznaczyłem y i podstawiłem do pozistałych. Liczyłem "na kolanie". Wyszło mi, że dla t=1 układ jest nieoznaczony, zaś dla t różnego od 1 układ jest sprzeczny. Pozdrawiam.
phase
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 paź 2007, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

układ równań z parametrem.

Post autor: phase »

Czy moglby to ktos napisac ? Dzieki z gory
ODPOWIEDZ