Macierz do potęgi trzeciej
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 09:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Macierz do potęgi trzeciej
Jak policzyć \(\displaystyle{ X^{3}}\) gdy \(\displaystyle{ X= ft[\begin{array}{ccc}1&2&1\\-2&1&0\\0&1&2\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 09:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Macierz do potęgi trzeciej
Ale przy mnożeniu macierzy ważna jest kolejność \(\displaystyle{ X ^{2} * X}\) nie jest to samo co \(\displaystyle{ X * X ^{2}}\)
- alia
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 21:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Macierz do potęgi trzeciej
Tu większe znaczenie ma prawo łączności
\(\displaystyle{ X*(X*X)=(X*X)*X}\)
\(\displaystyle{ X*(X*X)=(X*X)*X}\)