kąt między wektorami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kawafis44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 474
Rejestracja: 22 paź 2007, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 416 razy
Pomógł: 2 razy

kąt między wektorami

Post autor: kawafis44 »

G15.19 Znaleźć kąt między wektorami:
a) \(\displaystyle{ a = ft[ 0,1,0 \right], b = ft[ 1,1,0 \right]}\)
b) \(\displaystyle{ a = ft[ 1,-\sqrt{2},1 \right], b = ft[ 1,\sqrt{2},-1 \right]}\)

Ad1)
czy ten kąt wynosi \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)?
Ad2)
\(\displaystyle{ a \circ b = -1 \\
|a|=2, |b|=2 \\
cos\theta = -\frac{1}{2} \\
czyli \ \theta=\frac{2\pi}{3} \\
podczas \ gdy \ w \ odpowiedziach \ jest \ \theta=\frac{\pi}{3}}\)

co jest źle?
pozdrawiam!
ODPOWIEDZ