Potrzebuje wyznaczyć współrzędne przecięcia się 2 prostych w przestrzeni, znając punkty przez które przechodzą te proste.
Podstawowym problemem jaki mam jest to, że nie wiem jak wyznaczyć wzór prostej przechodzącej przez dwa punkty w przestrzeni.
współrzędne przecięcia się 2 prostych w przestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 7 gru 2007, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pabianice
współrzędne przecięcia się 2 prostych w przestrzeni
Ostatnio zmieniony 8 gru 2007, o 01:47 przez tothk2a11, łącznie zmieniany 2 razy.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
współrzędne przecięcia się 2 prostych w przestrzeni
wstydź się za ten ort. w temacie
równanie prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ A=(a_1,a_2,a_3)}\) i \(\displaystyle{ B=(b_1,b_2,b_3)}\) to:
\(\displaystyle{ \frac{x-a_1}{b_1-a_1}=\frac{y-a_2}{b_2-a_2}=\frac{z-a_3}{b_3-a_3}}\)
równanie prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ A=(a_1,a_2,a_3)}\) i \(\displaystyle{ B=(b_1,b_2,b_3)}\) to:
\(\displaystyle{ \frac{x-a_1}{b_1-a_1}=\frac{y-a_2}{b_2-a_2}=\frac{z-a_3}{b_3-a_3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nieznana
współrzędne przecięcia się 2 prostych w przestrzeni
A w jaki sposob wykorzystac to do obliczenia punktu przeciecia tych prostych?
EDIT:
ok, poradzilem sobie juz z rownan parametrycznych
EDIT:
ok, poradzilem sobie juz z rownan parametrycznych