\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&3&3\\-3&1&1\\1&3&2\end{array}\right]}\)
znajdź liczbę stojącą w 3 wierszu i 2 kolumnie macierzy odwrotnej .
Macierz odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
- alia
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 21:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Macierz odwrotna
pamiętając, że w macierzy odwrotnej transponujemy macierz dopełnień, obliczamy dopełnienie
elementu w wierszu 2 i kolumnie 3,
\(\displaystyle{ D_{2,3}=(-1)^5 ft|\begin{array}{cc}-3&3 \\ 1&3\end{array} \right|=12}\)
do tego oblicz wyznacznik macierzy i podziel powyższy wynik przez wyznacznik, a otrzymasz odp. na swoje pytanie.
elementu w wierszu 2 i kolumnie 3,
\(\displaystyle{ D_{2,3}=(-1)^5 ft|\begin{array}{cc}-3&3 \\ 1&3\end{array} \right|=12}\)
do tego oblicz wyznacznik macierzy i podziel powyższy wynik przez wyznacznik, a otrzymasz odp. na swoje pytanie.