Bardzo przepraszam jesli zly dzial ale nie mialem pojecia gdzie moge wziac wstawic ten temat, ktory w szkole mam zwiazany z wektorami.
Na osi rzędnych (OY) znajdź punkt którego odl. od punktu A(-2,-4) i od poczatku ukladu (0,0) jest taka sama.
wektory - odległości
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
wektory - odległości
Nazwijmy ten punkt P(0;y)
\(\displaystyle{ \vec{PA}=[-2-0;-4-y]=[-2;-(4+y)]}\)
\(\displaystyle{ \vec{PO}=[0-0;0-y]=[0;-y]}\)
Długości w/w wektorów muszą być równe:
\(\displaystyle{ |\vec{PA}|=\sqrt{(-2)^{2}+[-(4+y)]^{2}}=\sqrt{y^{2}+8y+20}}\)
\(\displaystyle{ |\vec{PO}|=\sqrt{0+y^{2}}=|y|}\)
\(\displaystyle{ |\vec{PA}|=|\vec{PO}|}\)
Dalej sobie powinieneś poradzić.
\(\displaystyle{ \vec{PA}=[-2-0;-4-y]=[-2;-(4+y)]}\)
\(\displaystyle{ \vec{PO}=[0-0;0-y]=[0;-y]}\)
Długości w/w wektorów muszą być równe:
\(\displaystyle{ |\vec{PA}|=\sqrt{(-2)^{2}+[-(4+y)]^{2}}=\sqrt{y^{2}+8y+20}}\)
\(\displaystyle{ |\vec{PO}|=\sqrt{0+y^{2}}=|y|}\)
\(\displaystyle{ |\vec{PA}|=|\vec{PO}|}\)
Dalej sobie powinieneś poradzić.
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
wektory - odległości
\(\displaystyle{ |\vec{PA}|=\sqrt{(-2)^{2}+[-(4+y)]^{2}}=\sqrt{y^{2}+8y+20}}\)
tylko czemu tutaj -(4+y) skoro wychodzi (-4+y) ??
tylko czemu tutaj -(4+y) skoro wychodzi (-4+y) ??