rownanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
hanula_is_here
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bristol
Podziękował: 2 razy

rownanie

Post autor: hanula_is_here »

\(\displaystyle{ x^{2}+4x+c=(x+a)^{2}+b}\)

a)znajdz wartosc a
b)znajdz b w zaleznosci od c


Poczytaj:
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Szemek
Ostatnio zmieniony 5 gru 2007, o 16:37 przez hanula_is_here, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

rownanie

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ x^{2}+4x+c=(x+a)^{2}+b \\x^{2}+4x+c=x^2+2ax+a^2+b \\ 2a=4 a=2 \\ a^2+b=c b=c-2^2=c-4}\)
ODPOWIEDZ