wzory Cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kawafis44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 474
Rejestracja: 22 paź 2007, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 416 razy
Pomógł: 2 razy

wzory Cramera

Post autor: kawafis44 »

G3.5g Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c}2&-1&-1&2\\6&2&-2&0\\-4&-3&1&0\end{array}\right]}\)
wychodzi mi wyznacznik \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}2&-1&-1\\6&2&-2\\-4&-3&1\end{array}\right| = 16}\)
liczę z Cramera \(\displaystyle{ x_1=-\frac{1}{2}, x_2=\frac{1}{4}}\)
z tyłu sprawdzam, że układ nie ma rozwiązań
wiem, jak to udowodnić - inną metodą (dojść do macierzy schodkowej i potem z Kroneckera-Capelliego) i tak mi się udało dowieść, że jest sprzeczny
ale wiem też, że aby używać wzorów Cramera wyznacznik musi być różny od zera i jest!
to dlaczego więc wyszły mi jakieś wyniki, jeśli powinien wyjść nieoznaczony?
czyżbym zapomniał o jakimś jeszcze jednym założeniu, które musi być rozważone w wypadku wzorów Cramera?
pozdrawiam!
Symetralna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pomógł: 56 razy

wzory Cramera

Post autor: Symetralna »

Wyznacznik masz źle obliczony. Powinien byc równy 0.
kawafis44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 474
Rejestracja: 22 paź 2007, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 416 razy
Pomógł: 2 razy

wzory Cramera

Post autor: kawafis44 »

czyli jedynym warunkiem, który sprawdzam, chcąc liczyć z wzorów Cramera to czy wyznacznik jest różny od 0??
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Pomógł: 99 razy

wzory Cramera

Post autor: Lukasz_C747 »

Tak, chodzi o to, że w metodzie Cramera dzielisz przez wyznacznik, a przez zero dzielić nie wolno (zwykle ).
ODPOWIEDZ