liniową niezależność funkcji sin i cos
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 11:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczebrzeszyn
liniową niezależność funkcji sin i cos
sprawdzić liniową niezależność funkcji sin i cos w przestrzeni wektorowej funkcji rzeczywistych, tzn. R do R , działania w tej przestrzeni to dodawanie funkcji "po wartościach" i mnożenie przez skalar
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
liniową niezależność funkcji sin i cos
wystarczy pokazać że nie istnieją takie a i b \(\displaystyle{ \neq 0}\)że\(\displaystyle{ A x R}\) \(\displaystyle{ asinx+bcosx=0}\)
\(\displaystyle{ asinx+bcosx=0 \frac{a}{ \sqrt{a^2+b^2} }sinx+ \frac{b}{ \sqrt{a^2+b^2} }cosx=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{ \sqrt{a^2+b^2} }=cosy}\)a \(\displaystyle{ \frac{b}{ \sqrt{a^2+b^2} }=siny}\)
(y=const)
zatem \(\displaystyle{ asinx+bcosx=0 \frac{a}{ \sqrt{a^2+b^2} }sinx+ \frac{b}{ \sqrt{a^2+b^2} }cosx=0 cosy sinx+ siny cosx=0 sin(x+y)=0}\)
ale równość sin(x+y)=0 nie zachodzi dla każdego x \(\displaystyle{ \in R}\) a więc nie istnieją takie a i b ze a,b \(\displaystyle{ \neq 0}\) i \(\displaystyle{ asinx+bcosx=0}\) \(\displaystyle{ A x R}\)
czyli cosx i sinx są liniowo niezależne
\(\displaystyle{ asinx+bcosx=0 \frac{a}{ \sqrt{a^2+b^2} }sinx+ \frac{b}{ \sqrt{a^2+b^2} }cosx=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{ \sqrt{a^2+b^2} }=cosy}\)a \(\displaystyle{ \frac{b}{ \sqrt{a^2+b^2} }=siny}\)
(y=const)
zatem \(\displaystyle{ asinx+bcosx=0 \frac{a}{ \sqrt{a^2+b^2} }sinx+ \frac{b}{ \sqrt{a^2+b^2} }cosx=0 cosy sinx+ siny cosx=0 sin(x+y)=0}\)
ale równość sin(x+y)=0 nie zachodzi dla każdego x \(\displaystyle{ \in R}\) a więc nie istnieją takie a i b ze a,b \(\displaystyle{ \neq 0}\) i \(\displaystyle{ asinx+bcosx=0}\) \(\displaystyle{ A x R}\)
czyli cosx i sinx są liniowo niezależne
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
liniową niezależność funkcji sin i cos
gdyby były liniowo zależne, to byłoby sin x =b*cos x. wtedy całki obu stron na przedziale [0,pi] byłyby równe, podczas gdy całka lewej strony jest równa 2, a prawej 0.