Witam mam przyklad i nie za bardzo wiem jak go zrobić. Prosilbym o pomoc
Odwróc macierz:
Zastostuj proces Gaussa
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-4&-1&-2\\-2&9&3&4\\-3&13&5&4\\-3&13&6&3\end{array}\right]}\)
Macierz, proces Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
Macierz, proces Gaussa
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc|cccc}1&-4&-1&-2&1&0&0&0\\-2&9&3&4&0&1&0&0\\-3&13&5&4&0&0&1&0\\-3&13&6&3&0&0&0&1\end{array}\right] ft[\begin{array}{cccc|cccc}1&-4&-1&-2&1&0&0&0\\0&1&1&0&2&1&0&0\\0&1&2&-2&3&0&1&0\\0&1&3&-3&3&0&0&1\end{array}\right] ft[\begin{array}{cccc|cccc}1&-4&-1&-2&1&0&0&0\\0&1&1&0&2&1&0&0\\0&0&1&-2&1&-1&1&0\\0&0&2&-3&1&-1&0&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{cccc|cccc}1&-4&-1&-2&1&0&0&0\\0&1&1&0&2&1&0&0\\0&0&1&-2&1&-1&1&0\\0&0&0&1&-1&1&-2&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{cccc|cccc}1&-4&-1&-2&1&0&0&0\\0&1&1&0&2&1&0&0\\0&0&1&0&-1&1&-3&2\\0&0&0&1&-1&1&-2&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{cccc|cccc}1&-4&-1&-2&1&0&0&0\\0&1&0&0&3&0&3&-2\\0&0&1&0&-1&1&-3&2\\0&0&0&1&-1&1&-2&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{cccc|cccc}1&0&0&0&10&3&5&-4\\0&1&0&0&3&0&3&-2\\0&0&1&0&-1&1&-3&2\\0&0&0&1&-1&1&-2&1\end{array}\right]}\)
To po prawej to oczywiście macierz odwrotna. Obliczenia są proste, ale liczyłem to w pamięci jak zapisywałem w LaTexie, więc może być błąd.
ft[\begin{array}{cccc|cccc}1&-4&-1&-2&1&0&0&0\\0&1&1&0&2&1&0&0\\0&0&1&-2&1&-1&1&0\\0&0&0&1&-1&1&-2&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{cccc|cccc}1&-4&-1&-2&1&0&0&0\\0&1&1&0&2&1&0&0\\0&0&1&0&-1&1&-3&2\\0&0&0&1&-1&1&-2&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{cccc|cccc}1&-4&-1&-2&1&0&0&0\\0&1&0&0&3&0&3&-2\\0&0&1&0&-1&1&-3&2\\0&0&0&1&-1&1&-2&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{cccc|cccc}1&0&0&0&10&3&5&-4\\0&1&0&0&3&0&3&-2\\0&0&1&0&-1&1&-3&2\\0&0&0&1&-1&1&-2&1\end{array}\right]}\)
To po prawej to oczywiście macierz odwrotna. Obliczenia są proste, ale liczyłem to w pamięci jak zapisywałem w LaTexie, więc może być błąd.