Punkty A=(2,2) B=(4,0) C=(0,P)
Znaleść p takie że trójkąt ABC jest prostokątny.
P - punkt na osi y
Znaleść punkt na osi y.
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Znaleść punkt na osi y.
Chyba C=(0,p) - punkt na osi OY...SebekX pisze:P - punkt na osi y
Trójkąt ABC jest prostokątny wtedy i tylko wtedy, gdy ma parę boków prostopadłych, tj. jedna z par wektorów AB i BC, AB i AC lub BC i AC jest parą wektorów prostopadłych. A to najłatwiej sprawdzić licząc odpowiednie iloczyny skalarne wektorów AB=[2,-2], AC=[-2,p-2], BC=[-4,p] i przyrównując je do 0.
rozwiązanie to p=0 lub p=-4