koordynaty wektora

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
viktoriok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 20 lis 2007, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

koordynaty wektora

Post autor: viktoriok »

Witam, może dość proste, ale nie pamiętam.
Dane jest |wektor a|=1, alfa=0 stopni, kąt z osią Ox. jakie są koordynaty wektora a?
andkom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 636
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 350 razy

koordynaty wektora

Post autor: andkom »

Koordynaty, czyli współrzędne.
Wynoszą \(\displaystyle{ (|\vec a|\cos\alpha,|\vec a|\sin\alpha)}\), czyli w naszym przypadku \(\displaystyle{ (1\cdot1,1\cdot0)=(1,0)}\).
ODPOWIEDZ