wektory zadania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
seb7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie

wektory zadania

Post autor: seb7 »

1. Zbadać, który z podanych układów wektorów stanowi bazę przestrzeni (R3;+;R). Wektor x=[2,-1,1] przedstawic w postaci liniowej kombinacji wektorów bazowych.

u1= [1,1,1] u2=[1,1,2], u3=[0,0,1]

u1=[1,1,1] , u2=[1,1,2].

2.Wyznaczyć iloczyn skalarny wektorów x*y oraz normę wektora x. Obliczenia wykonac dla wektorów

a) x= [1,0], y=[0,1]
b) x=[0,0,1] y=[-3,2,1]
c) x=[1,0,0] y=[0,1,0]
ODPOWIEDZ