macierze - zadania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
seb7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie

macierze - zadania

Post autor: seb7 »

1. Znależć macierz odwrotną do macierzy:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}sin a& -cos a&\\cos a& cin a &\end{array}\right]}\)

2. Wykazać że zbiór macierzy nieosobliwych stopnia n jest grupa ze wzlęgu na mnozenie macierzy.


3. Czy dana macierz jest ortogonalna - wykonaj obliczenia.

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&1&1\\2&3&5\\1&0&2\end{array}\right]}\)

4.Wyznaczyć rząd macierzy

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&4&2\\1&2&2\\0&2&1\end{array}\right]}\)
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

macierze - zadania

Post autor: sea_of_tears »

1.
macierz odwrotna to
\(\displaystyle{ \left[
\begin{array}{cc}
sina & cosa \\
-cosa & sina
\end{array}
\right]}\)
ODPOWIEDZ