macierze A i B

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
charles
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 24 sie 2007, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

macierze A i B

Post autor: charles »

Dane są macierze A
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&-1&0\\0&2&1&0\\1&-1&0&1\\0&2&0&1\end{array}\right]}\)
oraz B
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-1&1&0&1\\0&2&1&-1\\0&0&1&-1\\0&0&0&1\end{array}\right]}\)

Bez wyznaczania macierzy \(\displaystyle{ A^{-1}}\) i \(\displaystyle{ B^{-1}}\) należy znaleźć:
a) wyraz stojący w drugim wierszu i trzeciej kolumnie każdej z macierzy \(\displaystyle{ A^{-1}}\) i \(\displaystyle{ B^{-1}}\)
b) drugą kolumnę macierzy \(\displaystyle{ A^{-1}}\)
c) główną przekątną macierzy \(\displaystyle{ B^{-1}}\)
ODPOWIEDZ