Znaleźć równanie podprzestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Majorkan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 14 paź 2007, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków/Jasło
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 33 razy

Znaleźć równanie podprzestrzeni

Post autor: Majorkan »

Zadanie:
Znaleźć równanie podprzestrzeni generowanej przez zbiór \(\displaystyle{ \{(1,1,1),(1,2,0)\}}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\).
Domyślam się że to proste, ale nie miałem nigdy do czynienia z tego typu zadaniami, więc będę wdzięczny za opis jak to zrobić
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Znaleźć równanie podprzestrzeni

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ (x,y,z)=a(1,1,1)+b(1,2,0)}\)

\(\displaystyle{ x=a+b}\)
\(\displaystyle{ y=a+2b}\)
\(\displaystyle{ z=a}\)

\(\displaystyle{ 2x=y+z}\)
ODPOWIEDZ