Funkcjonał dwuliniowy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mietek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 mar 2005, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wa-wa

Funkcjonał dwuliniowy

Post autor: mietek »

Czy funkcjonal dwuliniowy \(\displaystyle{ \phi : R_2[x] R_2[x] R}\), \(\displaystyle{ \pfi(a_1x^2+b_1x+c_1,a_2x^2+b_2x+c_2)=a_1a_2+b_1b_2}\) jest iloczynem skalarnym?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Funkcjonał dwuliniowy

Post autor: klaustrofob »

nie. kwadrat niezerowego wektora \(\displaystyle{ 0\cdot x^2+0\cdotx+1}\) równy jest \(\displaystyle{ (0\cdot x^2+0\cdot x+1,0\cdot x^2+0\cdot x+1)=0}\)
ODPOWIEDZ