Znaleźć wielomian.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
verso20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znienacka
Podziękował: 39 razy

Znaleźć wielomian.

Post autor: verso20 »

Takie trudne zadanie:

Znajdź wielomian W(x) stopnia 3 spełniający warunki:

Kod: Zaznacz cały

W(-1)=0
W(1)=-4
W(2)=-3
W(0)=1
Będę wdzięczny za każdą poradę.
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Pomógł: 99 razy

Znaleźć wielomian.

Post autor: Lukasz_C747 »

\(\displaystyle{ W(x)=ax^3+bx^2+cx+d}\)

Podstaw podane wartości i wylicz współczynniki.
verso20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znienacka
Podziękował: 39 razy

Znaleźć wielomian.

Post autor: verso20 »

Lukasz_C747 pisze:\(\displaystyle{ W(x)=ax^3+bx^2+cx+d}\)

Podstaw podane wartości i wylicz współczynniki.
kolejno

Kod: Zaznacz cały

a=0
b=-4
c=-3
d=1
to nic z tego ciekawego nie wyjdzie

Kod: Zaznacz cały

w(x)=-x^3-4x^2-3x+1
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Pomógł: 99 razy

Znaleźć wielomian.

Post autor: Lukasz_C747 »

\(\displaystyle{ W(-1)=-a+b-c+d=0\\
W(1)=a+b+c+d=-4\\
W(2)=8a+4b+2c+d=-3\\
W(0)=d=1\\
...\\
a=2\\
b=-3\\
c=-4\\
d=1\\
W(x)=2x^3-3x^2-4x+1}\)
ODPOWIEDZ