Zadanie następującej treści: Dla jakiej wartości parametru m układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{m} +2y=m\\x+6y=18\end{cases}}\)
ma dokładnie jedno rozwiązanie?
Od czego zacząć?
Układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 17 paź 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nikąd
- Podziękował: 7 razy
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Układ równań
Jeśli nie wiesz od czego zacząć to zawsze możesz rozwiązywać równanie tak jakby m było znane i w pewnym momencie sam porobisz odpowiednie założenia.
masz:
\(\displaystyle{ x=18-6y}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{m^2-18}{2m-6}}\)
Teraz już chyba jasne co założyć aby równanie miało jedno rozwiazanie.
masz:
\(\displaystyle{ x=18-6y}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{m^2-18}{2m-6}}\)
Teraz już chyba jasne co założyć aby równanie miało jedno rozwiazanie.