Układ równań Cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
domin8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 mar 2006, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z nienacka
Podziękował: 41 razy

Układ równań Cramera

Post autor: domin8 »

Dla jakiego parametru \(\displaystyle{ p R}\) podany układ równań jest układem Cramera:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x - y - z - t = px \\ x + y - z - t = py \\ x - y + z - t = pz \\ x - y - z + t = pt \\ \end{cases}}\)
Wiem, że wynikiem jest \(\displaystyle{ p = 2}\) oraz \(\displaystyle{ p = - 2}\)
Może mi ktoś wytłumaczyć skąd tam się wzięło \(\displaystyle{ p = - 2}\) ??

Edit: Już wiem dlaczego, ale dzięki jeśli ktoś się zainteresował...
ODPOWIEDZ