Macierz X

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Brzezin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 152 razy

Macierz X

Post autor: Brzezin »

Witam ponownie założyłem drugi temat aby nie mieszać zadań.

Mam obliczyć macierz X.

\(\displaystyle{ $$ ft[
\begin{array}{ c c }
2 & 1 \\
3 & 2
\end{array} \right]
$$
*X*
$$ ft[
\begin{array}{ c c }
-3 & 2 \\
-5 & -3
\end{array} \right]
$$
=
$$ ft[
\begin{array}{ c c }
-2 & 4 \\
3 & -1
\end{array} \right]
$$}\)


Wychodzi mi jakieś dziwadło, a mianowicie:

\(\displaystyle{ $$ ft[
\begin{array}{ c c }
\frac{98}{19} & \frac{2}{19} \\
-\frac{52}{19} & -\frac{3}{19}
\end{array} \right]
$$}\)


Czy mógłby mi ktoś pomóc, bo nie jestem pewny wyniku.
Oczywiście wiem, że macierz należy pomnożyć przez macierz odwrotną, aby zredukować jedną stronę. Nie jestem pewien kolejności wykonywania działań na macierzach bo jak wiadomo \(\displaystyle{ AB BA}\). Mógłbym ktoś mi to wyjaśnić.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Maks;]
Awatar użytkownika
doliva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 33 razy

Macierz X

Post autor: doliva »

Oznacz sobie pierwszą macierz przez A, drugą przez B, a trzecią przez C i o ile dobrze pamiętam to \(\displaystyle{ X=A^{-1}*C* B^{-1}}\)
ODPOWIEDZ