Pokazać tożsamość - macierze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Pokazać tożsamość - macierze

Post autor: Calasilyar »

Macierze kwadratowe A, B są przemienne, tzn. spełniają równość \(\displaystyle{ AB=BA}\). Pokazać, że:

\(\displaystyle{ (A-B)(A+B)=A^{2}-B^{2}}\)
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Pokazać tożsamość - macierze

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ (A-B)(A+B)=A\cdot A+ A\cdot B -B\cdot A - B\cdot B=A^2+A\cdot B - B\cdot A - B^2=A^2+A\cdot B - A\cdot B- B^2=A^2-B^2}\)
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Pokazać tożsamość - macierze

Post autor: Calasilyar »

no właśnie, wiedziałem, że da się to zrobic prosto dzieki
ODPOWIEDZ