Rząd macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
invx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 8 paź 2006, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: XYZ
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

Rząd macierzy

Post autor: invx »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&4&1\\3&0&-6\\-1&4&6\\1&2&0\end{array}\right]}\)

i po doprowadzeniu do postaci schodkowej otrzymuje

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&-6&6\\0&0&6\end{array}\right]}\)

czyli macierz ma rząd 3 ... dobrze ?
andkom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 636
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 350 razy

Rząd macierzy

Post autor: andkom »

Dobrze. Oczywiście do postaci schodkowej można macierz doprowadzić różnie, ale rząd zawsze powinien wyjść ten sam i w tym przypadku 3 jest dobrym wynikiem (również sposób dojścia do niego).
ODPOWIEDZ