witam!
nie wiem, jak to ugryźć, chociaż podejrzewam, że rozwiązanie jest banalne..
Mamy dwie macierze kwadratowe przemienne A i B, tzn. że AB=BA.
Pokazać tożsamości:
\(\displaystyle{ 1. ft(A - B \right) ft(A + B \right) = A^{2} - B^{2}
2. ft( BA\right)^{2} = A^{2}B^{2}
3. A^{2}B^{3}=B^{3}A^{2}}\)
Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki i pozdrawiam =)
macierze przemienne - tożsamości
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
macierze przemienne - tożsamości
ad 3 \(\displaystyle{ AABBB= ABABB=BAABB= BABAB=BBAAB=BBABA=BBBAA}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 12 lis 2006, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
macierze przemienne - tożsamości
dzięqję, czyli dwójka też nie jest ciężka =) :
\(\displaystyle{ \left(BA\right)^{2}= ft(BA\right) ft(BA\right)=BABA=ABBA=ABAB=AABB=A^{2}B^{2}}\)
pozostaje nr 1..
[ Dodano: 7 Listopada 2007, 12:31 ]
no dobra, mam pewien pomysł na nr 1, ale proszę o weryfikację:
\(\displaystyle{ \left(A - B\right) ft(A + B\right)=AA + AB - BA - BB=AA + AB - AB - BB=AA - BB=A^{2}-B^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left(BA\right)^{2}= ft(BA\right) ft(BA\right)=BABA=ABBA=ABAB=AABB=A^{2}B^{2}}\)
pozostaje nr 1..
[ Dodano: 7 Listopada 2007, 12:31 ]
no dobra, mam pewien pomysł na nr 1, ale proszę o weryfikację:
\(\displaystyle{ \left(A - B\right) ft(A + B\right)=AA + AB - BA - BB=AA + AB - AB - BB=AA - BB=A^{2}-B^{2}}\)