witam! prosiłbym kogoś o wyliczenie tego do końca.
Mam takie zadanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c+d=10\\
2a-2b-2c+2d=0\\
a+2b-d=1\\
a+2b+c+d=13\\
\end{cases}}\)
det[a] wychodzi mi -8.
następnie liczę odwrotność macierzy:
\(\displaystyle{ A^{-1}=- \frac{1}{8} ft[\begin{array}{ccc}0&-2&-1\\0&0&4\\8&-6&-1\end{array}\right]}\)
macierz odwrotna wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&0&-6\\ \frac{2}{8} &0& \frac{6}{8} \\ \frac{1}{8} & -\frac{4}{8} & \frac{7}{8} \end{array}\right]}\)
i w tym momencie nie bardzo wiem co zrobić.
wiem, że mam wymnożyć
\(\displaystyle{ X=A ^{-1} B}\)
mógłby mi ktoś wyliczyć to do końca ? z góry thx za odpowiedź
oblicz układ równań korzystając z macierzy odwrotnej
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
oblicz układ równań korzystając z macierzy odwrotnej
Umiesz mnozyc przez siebie dwie macierze? B to wektor kolumnowy o wspolrzednych bedacych wyrazami wolnymi w tych rownaniach.
oblicz układ równań korzystając z macierzy odwrotnej
czyli:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&0&-6\\ \frac{2}{8} &0& \frac{6}{8} \\ \frac{1}{8} & -\frac{4}{8} & \frac{7}{8} \end{array}\right]}\)
pomnożyć przez :
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}10\\0\\1\\13\end{array}\right]}\)
??????????
jestem trochę zielony w tym temacie, ale proszę o mozliwie jak najszybsze wyjasnienie. z góry thx. pozdrawiam
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&0&-6\\ \frac{2}{8} &0& \frac{6}{8} \\ \frac{1}{8} & -\frac{4}{8} & \frac{7}{8} \end{array}\right]}\)
pomnożyć przez :
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}10\\0\\1\\13\end{array}\right]}\)
??????????
jestem trochę zielony w tym temacie, ale proszę o mozliwie jak najszybsze wyjasnienie. z góry thx. pozdrawiam